Λογότυπο Φρονείν

210 3232370

6942 714432

Θησείου 18

ΗΣΑΠ Θησεἰου

οἱ ἐγγραφὲς ἄρχισαν...

(καθημερινῶς μὲ προσυνεννόηση)

info@fronein.gr

Θησείου 18

210 3232370

6942 714432

ΗΣΑΠ Θησεἰου

Θησείου 18

Δευτέρα - Παρ.

Γιῶργος Λεκάκης

Ο Γιώργος Λεκάκης γεννήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας. Μεγάλωσε και σπούδασε εκεί Κοινωνιολογία-Λαογραφία και Δημοσιογραφία. Είναι μέλος:

  • του ΔΣ της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας, και
  • μέλος της Επιτροπής Διεκδικήσεως Κατοχικού Δανείου και των Κλεμμένων Πολιτιστικών Θησαυρών.

Ο Γ. Λεκάκης έχει συγγράψει περισσότερα από 40 βιβλία: «Παγκόσμια Ιστορία των Πτήσεων», «Η Θεσσαλονίκη στο Ελληνικό Τραγούδι», «7 φεγγάρια», «Ήπειρος, η γωνιά που πέτρωσε στο 5», «Τάματα και αναθήματα», «Χρονογραφήματα για την Ελλάδα και τον πολιτισμό», «Ολυμπιακοί Αγώνες», «Το ημερολόγιο ενός λοχία στον πόλεμο του ΄40», «Σαμοθράκη-Ιερά Νήσος», «Τα πολυφωνικά τραγούδια της Βήσσανης», «Αιγαίο-ετυμολογίες νήσων», «Παραδοσιακές φορεσιές της Ελλάδος», «Η άγνωστη Μικρά Ασία», «Αρχαία και σύγχρονα ιστορικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών και η Λαογραφία της θάλασσας», «Ίμβρος παιπαλόεσσα», «Ελλάδος εγκώμιον», «Παξοί – Τα νησιά του πάθους», «Μουσικής μύηση», «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής», «Ναζί: Οι βάρβαροι του 20ού αιώνα», «Κατεστραμμένες πόλεις και χωριά στην Ελλάδα επί Κατοχής», «Η Βίβλος των 100 νησιών της Ελλάδος», «Ερείκουσα, ο επιπλέων ανθόκηπος», κ.ά.

Μονογραφίες για τους Παξούς, την Γαύδο, την Φολέγανδρο, το Καστελλόριζο, την Σαμοθράκη, τα Διαπόντια Νησιά, την Αστυπάλαια, την Ανάφη, τις Αρχαίες πόλεις της Βοιωτίας, το Δημοτικό Τραγούδι, Τα αρχαία πέτρινα γεφύρια των Ελλήνων, τις Ιαματικές Πηγές της Ελλάδος, τα Ελευσίνια Μυστήρια, κ.ά. Επίσης επιμελήθηκε επανεκδόσεις προλόγισε βιβλία, έκανε περισσότερα από 70 ντοκυμανταίρ, κλπ.

Ως δημοσιογράφος έχει αρθρογραφήσει στα έντυπα Νέα, Ρωμιοσύνη, Κέρδος, Θεσσαλονίκη, Ελεύθερος Τύπος, Ελευθερία του Λονδίνου, Έθνος της Κυριακής, Κόντρα News, Γεωτρόπιο της Ελευθεροτυπίας, Φαινόμενα του Ελεύθερου Τύπου, Crash, Επίκαιρα, και σε πολλά περιοδικά.

Ως συγγραφέας έχει γράψει τρία θεατρικά έργα, έχει κυκλοφορήσει τρεις ποιητικές συλλογές (την μία μάλιστα με τίτλο «Απάνθισμα», προλόγισε ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος).

Ο Γ. Λεκάκης είναι και στιχουργός. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει σχεδόν όλοι οι μεγάλοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες και στίχους του έχουν μελοποιήσει οι σημαντικότεροι συνθέτες.

Ο Γ. Λεκάκης έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό για «την εν γένει προσφορά του στον πολιτισμό και την πολιτιστική αρθρογραφία του». Τον Δεκέμβριο του 2011 η Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας, δια του προέδρου της. καθηγητού κ. Σταύρου Παπαμαρινόπουλου, βράβευσε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών τον Γ. Λεκάκη για την εν γένει προσφορά του στην έρευνα.

 

Περισσότερα για τον Γιώργο Λεκάκη: Στην ιστοσελίδα του www.lekakis.com

Ἐκδηλώσεις